Estonian kringel

de diaconta in Dulciuri, 18 Dec 2011 | 6172 vizualizari

 

Parcă n-am rezistat să nu fac ceva dulce,mai ales ca afară ninge cu fulgi mari,să speram că va fi la fel de frumos de Sărbători ca ş anul trecut.Si ce putea fi mai potrivit decât un colacel cu aromă de scortişoară,pufos la interior şi cu o crustă uşor crocantă.Adică Estonian Kringel,un alt dulce ce se propagă precum o epidemie.L-am văzut la Just Love Cooking,la Alice,la Miha si la multi altii.Reteta-i „fix-pix ,cum ar zice Miti,dar sa stiti ca o portie este mult prea putina.Ca sa nu mai zic de mirosul de scorţişoară care se împrăştie în toată casa.
Gata,hai sa-l „confectionam”,ca doar aici e site culinar nu conferinta.

 

INGREDIENTE

  Pentru coca:

  • 300 gr faina
  • 15 gr drojdie
  • 30 gr unt
  • Un galbenus
  • O lingurita zahar
  • 140 ml lapte caldut
  • Un praf de sare

  Pentru uns:

  • 7o gr unt
  • 3-4 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 30 gr stafide
  • rom
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Estonian kringel:

Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut si o lingura de faina(sa nu fie fierbinte).Lasam pana cand amestecul incepe sa dospeasca si creste ca si o spuma.Cernem faina intr-un vas,punem un praf de sare.Adaugam galbenusul de ou,untul topit si racit.Punem si amestecul de drojdie,restul de lapte si incepem sa framantam.Vom obtine un aluat mai elastic,putin diferit de cel de cozonac,care este mai moale.Framantam pana cand nu se mai lipeste de mana.Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc caldut,fara curenti de aer.

Asteptam pana cand coca isi dubleaza volumul.

Stafidele le punem la inmuiat cu putin rom.

Amestecam untul cu zaharul brun si scortisoara.

Aluatul dospit il mai framantam putin,apoi intindem o foaie  dreptunghiulara de un cm grosime.Ungem foaia cu amestecul de unt cu scortisoara.Pastram putin unt pentru a unge deasupra.

Presaram stafidele(dupa ce le-am strecurat),apoi rulam foaia cat mai strans.Cu un cutit,taiem ruloul in doua pe lungime,lasam doar cativa centimetri netaiati la un capat.

Rasucim cele doua bucati de aluat,lasand partea taiata la exterior.Astfel vom obtine acel aspect deosebit.Unim cele doua capete,obtinand astfel un colacut.Ungem deasupra cu untul cu scortisoara pastrat.Il asezam apoi  intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Punem in cuptorul preincalzit si lasam 25-30 de minute.

Se poate face si o glazura .Mie mi-ar fi placut o glazura din crema de branza cu lamaie,dar pentru ca pofta era prea mare,m-am multumit sa-l servesc cu niste iaurt grecesc.
Mmmmmmmmm adica ….minunat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Estonian kringel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (72)

diaconta 1

20.12.2011, 11:15

Ionela hai fuguta

simona119 1

08.02.2012, 16:26

absolut divin

diaconta 1

08.02.2012, 16:34

Simona multumesc
tare bun este

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Kringel estonian